Смятам, че на тези избори трябва да гласуваме не толкова за

...
Смятам, че на тези избори трябва да гласуваме не толкова за
Коментари Харесай

Венцислав Вичев от Гражданско обединение „Бургазлии“ за местната политика, бизнеса и пенсионерите в Бургас

Смятам, че на тези избори би трябвало да гласуваме не толкоз за хората, които организират политиките, а за самите политики, които са потребни за града, разяснява предприемачът

- Г-н Вичев, през годините сте реализирали резултати в разнородни бизнес планове. Сега фокусът Ви е върху ресторантьорството и туризма. Какво липсва в този бранш?

- Липсват фрагменти – това е късият ми отговор. Давам го постоянно, тъй като непрекъснато в практиката ми срещам този проблем. В персоналните ми диалози с сътрудници и други предприемачи също се показва точно това като затруднение. Не приказваме тук за бизнес, който не заплаща огромни заплати или  не предлага положителни условия на труд, макар съществуването на тези условия, липсват квалифицирани служащи.

Аз персонално преглеждам всичко това в подтекста на застаряващото население и демографската рецесия. Обяснявам си го през тези процеси. Нека Ви дам един елементарен образец – по данни на Българската стопанска камара за 2021 година коефицентът на демографска заместимост е 69. Това значи, че чисто и просто на всеки 100 души, които приготвят документи, с цел да излязат в пенсия, има единствено 69 млади, които да ги заместят.

1/3 от местата не са запълнени, липсват хора за тях! За това не се приказва в националните малките екрани и в локалните парламенти по градове. Само че бизнесът и служащите не могат да чакат до безспир. Нали разбирате, че отсам бизнесът стартира да търси решение, не може просто да изчака – да вземем за пример, задържа възрастни фрагменти, които да обезпечат естественото действие на производството и услугите.

Такива ограничения съгласно мен обаче би трябвало да са единствено изключение, а при нас изключението се е трансформирало в предписание. За мен е значимо преди да даваме решение на казуса първо да дефинираме вярно самия проблем и едвам тогава да подходим към неговото разрешаване. Голи решения всеки може да предложи, само че те не водят до резултат.

- Въпреки че бизнес заниманията Ви са разпръснати по Черноморието, Вие сте непрекъснато в Бургас и следите развиването на града. Има ли нещо в него, което е произвело у Вас неприятно усещане?

- Държа да отбележа, че постоянно съм критикувал  градивно, не желая да приказвам празни думи или да атакувам самоцелно. Градът върви в вярната посока и аз считам, че на тези избори би трябвало да гласуваме за последователност – не толкоз за хората, които организират политиките, а за самите политики, които са потребни за града.

Бургас заслужава по-добра инфраструктура, нужни са нови паркинги, би трябвало да има детска болница. Тези и още доста други са политиките, които би трябвало да продължат. Зависи доста обаче кои локални политици ще ги организират. Важно е това да става в разговор сред личностите, които същински желаят да видят Бургас осъвременен. Това може да стане когато актуалният модел на ръководство се концентрира в битовите проблеми на личното си гражданско общество.

Сега съответно – девет пенсионерски клуба в Бургас са обединени в Дружество с нестопанска цел. Общината им дава помещение, където тези хора да се събират и също по този начин  около 60 хиляди лева годишно. Дотук добре, само че вижте по какъв начин продължава този развой – Общината желае от тях наем и персонално те да заплащат за вода и ел. сила. Всяка година парите, които се дават не се трансформират сензитивно и действително остават същите. В страната обаче текат инфлационни процеси. Парите имат парична и действителна стойност – паричната демонстрира цифровото изражение на заплатата, а действителната – количеството артикули и услуги, които можете да си позволите. В случая се дават парично едни и същи средства за пенсионерите, а цените на тока, водата и прочие порастват. Нали разбирате, че по този начин нищо не може да действа вярно. Уредниците, които вършат организацията са на 6-часов работен ден и получават 170 лева заплата. Това са 5,60 лева дневно!

Знаете ли какъв е резултатът от това меко казано нетактично отношение към пенсионерите – в интервала 2020-2023 година броят на пенсионерите, които имат принадлежност към това сдружение е намалял с повече от 50%. През 2020-та година  са били към 1300 души, а в този момент са 560. Излиза по този начин, че е скъпо към този момент да бъдеш пенсионер в пенсионерска общественост.

Това за мен е неприемливо отношение към едни хора, които в голямата си част са работили в града и заплащат налозите си тук. Това е нещото, което ми е направило неприятно усещане. Това е и едно от първите неща, с които бих се заел в локалния парламент.

- Какви са Вашите политически убеждения? Леви или десни?

- Не слугувам на сходен тип категории. Аз съм удобен човек. Да, поддържам в огромна степен бизнеса и опцията на хората да се занимават с частна самодейност, само че не съм изгубил своята обществена сензитивност към служащите и по тази причина акцентирах по-рано, че неналичието им е доста огромен проблем. Не разбирам хората, които заемат крайни позиции във връзка с едната или другата страна в разногласието шеф – служащ. Такъв спор не би трябвало да има. Нито е правилно че бизнесът ограбва служащите, нито че служащите бездейстат и желаят високи заплати. Истината е по средата. Ще направя всичко, с цел да бъда медиатор в тези взаимоотношения.

- Каква е Вашата мотивация да влезете в локалната политика?

- Мотивацията ми е вследствие на всички тези години, в които като гражданин  не съм се     чувствал показан в политиката. Много пъти се е случвало да знам по какъв начин съответен проблем   може да се реши, само че съм бил безпомощен да го реша заради необвързаност с политическия живот. Неудовлетворен съм от обстоятелството, че елементарни неща за бизнес климата в града не се случват и то заради безхаберие. Осъзнавам, че колкото и да се старая да сътворявам богатства за служащи и бизнес в един миг „ блъскам на камък “ и по тази причина резервирам задачата, само че променям метода.

От извънредно значение за мен е гражданското общество. Всички тези жители, които се подвигат на митинги поради разрушените пътища, финален подобен образец бе с хората от кв. Долно Езерово, кв. Лозово, кв. Черно Море и кв. Рудник и ужасното положение на пътната мрежа до там и в самите квартали. Тези хора, които извършиха площада пред Съдебната палата в Бургас, след случая „ Дебора “ в Стара загора и потърсиха с наличието си там правдивост . Много други случаи има такива, само че давам тези образци, с цел да обясня какъв е същинският дух на гражданската сила и мощ. Аз утвърждавам и вземам участие в сходен тип начинания, беседвам с тези хора, познавам ги и знам, че те са откровени в дейностите си.

Тази тяхна отдаденост – да отделят от времето си за митинги по отношение на техни, само че от време на време и непознати проблеми заслужава освен почитание заслужава отбрана, поддръжка и естрада. Това също е част от моята мотивация – да пазя тази сила на обединените жители.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР